Lag-silver vid Svenska Mästerskapen 2009

 

Lördag-söndag 21-22 november 2009 avgjordes kendo-SM i Malmö.
Josef Segerstedt, Ambjörn Holmkvist, Edde Johansson, Oskar Lindholm, Magnus Johansson och Fanny Lindström

LAG

Bruten tå i poolomgången
Redan i dagens första match, mot Växjö, skadade sig Shimbukans lagkapten, Edde Johansson. Vid en kollision bröt Edde en tå och fick fortsätta tävlingen hårt tejpad och knaprandes smärtstillande. Inte världens bästa matchöppning.
Växjö bjöd dock inte på alltför hårt motstånd och besegrades med 4-0 i matcher, varefter Shimbukan gick vidare mot en av mästerskapets förhandsfavoriter, Uppsala. Än en gång klev Skellefte-laget in på banan och dominerade - med ytterligare ett 4-0 resultat som följd.

Norrlands-derby i kvartsfinal
I kvarten väntade Bushido Luleå Budoklubb, en motståndare som Shimbukan inte förlorat mot på mer än tio år. Denna gång hade Shimbukan fokus på följande matcher och underskattade motståndet, något som höll på att gå illa.
Luleå gjorde sin bästa laginsats någonsin och vid full tid var det 2-2 i matcher och vardera laget valde ut en kämpe för en avgörande sudden death-match. Shimbukans Oskar Lindholm axlade ansvaret och gick in med grym inställning. Några sekunder senare var matchen över och Shimbukan hade säkrat lagmedalj på SM, för åttonde året i rad.

Väsby i semifinal
Svensk kendo har de tre senaste åren dominerats av tre lag: FSKA Stockholm, Shimbukan Skellefteå Budoklubb och Väsby Kendoklubb - och det var den sistnämnda som med dragna bambusvärd väntade i semifinalen. Efter fem tuffa matcher var det avgjort, 3-0 till Skellefte-laget som därmed var i final.

Klassisk final
Som många gånger tidigare var det sedan Shimbukan mot FSKA Stockholm som möttes i finalen. Här blev det tvärstopp för Shimbukan som åkte på ett närmast förnedrande nederlag mot ärkerivalen. 0-4, om än mot Sveriges bästa lag, är inget resultat som Skellefteå-gänget vare sig väntat sig - eller i efterhand vill minnas...

Åttonde året i rad som Skellefteå tar lagmedalj på SM - men fortfarande saknas det ett lagguld från SM i samlingen...
När besvikelsen efter finalförlusten satt sig var det trots allt ett ganska nöjt lag som solade sig i silverglansen.
Text och foto: Magnus Johansson, Shimbukan Skellefteå Budoklubb