NORRLANDSMÄSTERSKAP 2008

Helgen 17-18 maj avgjordes det fjortonde årliga Norrländska Mästerskapet i kampsporten Kendo och återigen kunde Shimbukan Skellefteå Budoklubb visa vilka som regerar i norra Sverige.

Lagtävling
Skellefteå åkte till Luleå med en ordentligt decimerad trupp (utan landslagsmännen Oskar Lindholm, Josef Segerstedt och Edde Johansson) och var förberedda på att årets tävling kanske skulle innebära en plump i protokollet vad gäller lagtävlingen, – där Skellefteå vunnit vandringspolalen vid alla tidigare mästerskap utom tre.

Shimbukans femmannalag saknade som sagt sina tre starkaste kort och bestod i år istället av de tre veteranerna Anders Saadio, Magnus Johansson (sexa på senaste SM) och Simon Stenberg samt juniorerna Fanny Lindström och Ambjörn Holmkvist (kapten i ungdomslandslaget och nybliven silvermedaljör på EM).

I år hade Örnsköldsvik lämnat W.O. vilket gjorde att bara sju norrländska lag gjorde upp om den åtråvärda vandringspokalen.
Efter tre timmars tävlande hade Shimbukan Skellefteå Budoklubb balanserat på knivseggen ett antal gånger men, med lika delar rutin och fighting spirit, till slut lyckats ta sig till finalen. Där väntade Umeå Kendoklubb med ett riktigt starkt lag, inklusive Umeås två landslagsmän Erik Samuelsson och Karl Sandström.

Fanny Lindström gick ut som etta i Shimbukans lag och tog snabbt ledningen i sin match, en ledning som hon höll tills endast sekunder återstod av den fem minuter långa matchen – som slutade 1-1. Simon Stenberg gick sedan sin bästa match i turneringen och kunde landa en skön 2-0 seger. Ambjörn Holmkvist gick in som trea med målsättningen att bibehålla Skellefteås ledning, vilket han gjorde med finalens andra 1-1 resultat. Inför fjärde matchen ledde Skellefteå med 1-0 i matcher och 4-2 i poäng. Ännu en vinst skulle säkra totalsegern. Magnus Johansson höll för trycket och vann sin match med maxresultatet 2-0 vilket innebar ointagliga 2-0 (6-2). Vandringspokalen skulle få stå i Shimbukans dojo ännu ett år!
Anders Saadio gick sedan tävlingens sista match, en lång drabbning mellan lagkaptenerna som slutade 1-2 till Umeås favör – en putsning av de totala resultatsiffrorna till 2-1 (7-4) i en lagfinal där Shimbukan återigen visat "var bucklan ska stå". Skellefteås elfte inteckning i pokalen!

Individuellt Junior
Skellefteå skickade bara en enda junior, 13-åriga Emil Emilsson, till årets tävlingar. Då juniorklassen var öppen för ungdomar upp till och med 17 år fick Emil hårt motstånd redan från start. Han gick dock in med sällan skådat mod och lyckades till slut ro hem en bronsmedalj!

Individuellt Dam
Då fjolårsvinnaren, Umeås Amanda Arnö, befinner sig i Japan på träningsläger var Shimbukans Fanny Lindström storfavorit i damklassen. Hon gjorde en stabil insats och befann sig så småningom i final - där hon mötte Umeås Maja Nilsson. Maja visade sig dock denna gång bli för svår för Fanny och damguldet gick till Umeå för andra året i rad. Silver till Shimbukan.

Individuellt herr (kyu)
För att få mer fokus på lagtävlingen och motivera satsningar på nya förmågor infördes för några år sedan en graderingsgräns för den individuella herrtävlingen. Numera får endast de med kyu-grader tävla och de mer erfarna Dan-graderade kendoutövarna får istället agera domare/funktionärer.
Shimbukan hade i år valt att lyfta fram Olof Karlsson, en "oldtimer" som gjort comeback, och Robin Liljeqvist, en talangfull kämpe från klubbens Campus-satsning. I sista stund ordnade man dessutom dispens för att Emil Emilsson, sina 13 år till trots, skulle få ställa upp även i herrklassen (18+). Tanken var att han skulle få känna på hetluften bland "de stora pojkarna".
Till allas förtjusning gick Emil in med en inställning som slår det mesta. Han var som en liten ilsken bålgeting på planen och verkade i princip ostoppbar, bland de som fick respass var Shimbukans andra två kendokas. Imponerande, särskilt med tanke på räckvidd och matchvikt (Olof väger mer än dubbelt så mycket som Emil). När det till slut tog stopp för Emil hade han lyckats erövra ännu en bronsmedalj - och ett rykte som fortfarande ekar i hela kendosverige!

Fighting Spirit
Som grädde på moset gick pris för bästa Fighting Spirit till Shimbukans Robin Liljeqvist – som under hela tävlingens gång visat upp en extrem vinnarskalle.

Slutsats
Shimbukan gjorde vad som förväntades av dem, som varande Norrlands i särklass bästa kendoklubb – vad vi alla kommer att minnas av helgens tävlingar är dock Emils historiska dubbla medaljer! Medaljer som garanterat gett honom en stående inbjudan till närmsta tidens juniorlandslagsläger...

 

Historik vandringspris lagtävling Norrländska Mästerskapen kendo


1995 Skellefteå (Edde Johansson, Peter Holmgren, Magnus Johansson, Anders Saadio, Arash Vahdat)
1996 Umeå (Niklas Jeppsson, Johan Thomas, Arthur Fijolek)
1997 Luleå (Kent Sjöström, Tony Mårhammar, Andreas Floberg)
1998 Skellefteå (Edde Johansson, Peter Holmgren, Magnus Johansson)
1999 Umeå (Niklas Jeppsson, Johan Thomas, Arthur Fijolek)
2000 Skellefteå (Edde Johansson, Peter Holmgren, Magnus Johansson)
2001 Skellefteå (Oskar Lindholm, Peter Holmgren, Magnus Johansson)
2002 Skellefteå (Oskar Lindholm, Peter Holmgren, Mattias Albertsson)
2003 Skellefteå (Oskar Lindholm, Chiharu Shigenobu, Mattias Albertsson)
2004 Skellefteå (Edde Johansson, Erik Lindgren, David Sjölund)
2005 Skellefteå (Anders Saadio, Peter Holmgren, Magnus Johansson, Ambjörn Holmkvist,
Carolina Dahlberg, Erik Åström, Nigel Papworth)
2006 Skellefteå (Edde Johansson, Oskar Lindholm, Josef Segerstedt, Fanny Lindström, Ambjörn Holmkvist)
2007 Skellefteå (Edde Johansson, Magnus Johansson, Josef Segerstedt, Fanny Lindström, Ambjörn Holmkvist)
2008 Skellefteå (Anders Saadio, Magnus Johansson, Simon Stenberg, Fanny Lindström, Ambjörn Holmkvist)

Fotograf: Magnus Johansson, Shimbukan Skellefteå Budoklubb