Lagtävling Junior

Det svenska laget bestod av Adrian Wahlberg, Oliver Södergren, Alexander Hamilton och Ambjörn Holmkvist.

14 länder hade skickat juniorlag och Sverige stötte på hårt motstånd redan i poolen. Att favorittippade Polen körde över Sveries juniorlag var väl inte särskilt överraskande - men att bottenlaget Serbien-Montenegro bjöd på en riktig nagelbitare var en högoddsare.

Sveriges lagkapten Ambjörn Holmkvist lyckades dock, med en övertygande vinst mot Montenegros lagkapten, till slut skicka Montenegro ut ur tävlingen så att vi kunde gå ur gruppen som tvåa. Sverige var nu bland de 8 bästa.

...........

 

ÅTTONDELSFINAL

Efter poolen började direktutslagningen och nu ställdes de svenska juniorerna återigen mot tufft motstånd. Ungern är en av Europas toppnationer (tillsammans med Polen, Frankrike och Tyskland) och återigen föll avgörandet i den sista lagmatchen - där Ambjörn vann.
Sverige till semifinal!

 

SEMIFINAL

Ännu hårdare blev nästa match - där Tyskland gick på knock (på bilden nedan får Adrian en riktig känga)...

Sverige reste sig ännu en gång och kunde till slut besegra Tyskland och - för första gången någonsin - säkra en plats i en Junior-EM-final!

 

FINAL

I finalen väntade Frankrike, skulle Sverige kunna skrälla en sista gång? Som sitt tremannalag till finalen valde Sverige Adrian, Oliver och Ambjörn. Först ut var Adrian - som tyvärr förlorade mot Frankrikes Pollard med 0-2.

Andre man ut var Oliver - för att Sverige skulle ha chans till lagguld var han tvungen att klara minst oavgjort.

Oliver -- som trots sin ringa ålder är drygt två meter lång - satte tidigt nivån i vad som skulle bli en riktigt ruffig match. Fransmannen var dock benhård och tvekade aldrig att köra ned Oliver i golvet när tillfälle gavs...

Oliver lyckades att hållla fransmannen från att ta poäng - men drog istället på sig två varningar (för att ha lämnat matchområdet - om än ofrivilligt...) som resulterade i ett poängavdrag och förlust för Sverige även i match nummer 2. Sverige hade tappat chansen till guldet.

0-2 i matcher och 0-3 i poäng var resultatet som väntade för Ambjörn när han ställdes mot Frankrikes meriterade landslagskapten. En omöjlig uppgift att vända lagmatchen till seger - men ivarjefall en chans att snygga till siffrorna.

Nakabayashi visade sig dock vara alltför svår och Ambjörn åkte på dagens första förlust.
Finalen var slut och Sverige hade tagit silver i EM!

Fotograf: Magnus Johansson, Shimbukan Skellefteå Budoklubb