Kendo-SM 2006 (artikel från tidningen Norra Västerbotten)

Tisdag 14 November 2006    07:48
Ambjörn blev den förste kendomästaren

 

STOCKHOLM

Juniormästaren i kendo finns i Skellefteå. Han heter Ambjörn Holmkvist och är 15 år.

- Det är klart det är skitkul. Men det var trist att det inte gick bättre i lagtävlingen, som är den mest prestigefyllda, säger Ambjörn.

På seniorsidan grusades förhoppningarna om SM-guldet. Men på juniorsidan infriades de. Ambjörn Holmkvist gick från klarhet till klarhet och tog hem guldet utan större problem. Värt att nämna är att årets JSM var det första i Sveriges kendohistoria. Ambjörn kommer alltså att för alltid vara historisk som Sveriges första juniormästare genom tiderna. Inte illa.

Från kvarten och framåt mötte Ambjörn bara stor-stockholmare och Väsbybor och eftersom Wäsby räknas som en av Sveriges bästa på juniorsidan var Ambjörn en smula nervös.
- Ja, jag var lite rädd för motståndet. Oliver Södergren och Nasaru Komaki är de bästa i Sverige. Men jag behövde bara möta Oliver i kvarten och där vann jag med 2-1, berättar Ambjörn.

I semin mötte Ambjörn Alexander Hamilton från Wäsby. Där vann han med 2-0 och var därmed i finalen, där han mötte Hamiltons klubbkompis Peter Almberg.
- Där vann jag med 1-0. Det kändes som att jag hade flyt ända från början. Jag är bra tränad och hade en bra känsla hela tiden, säger Ambjörn.

Ambjörn är bara 15 år, och med tanke på att man är junior upp till 17 års ålder så är JSM-guldet ingen dålig prestation.
Men redan nu siktar Ambjörn mot en plats i juniorlandslaget och på sikt även i seniorlaget.


Foto: Magnus Johansson
Ambjörn Holmkvist, Shimbukan Skellefteå, blev Sveriges förste juniormästare i kendo genom tiderna.

 

Vad är det viktigt att vara bra på när det gäller kendo?
- Det gäller att ha snabbhet och kondition. Tekniken är inte det viktigaste egentligen. Fokus och förmåga att tänka klart är det främsta. Har man det kommer det här med att hugga och slå av sig själv.

Edde Johansson har stora förhoppningar på Ambjörn och poängterar att det ser ljust ut på juniorsidan inom kendon.

- Vi har god tillväxt underifrån och flera spelare runt 20 år och yngre. I vissa av Stockholmsklubbarna ligger åldern runt 30, så vi ligger verkligen i framkant för framtiden, säger Edde.

Caroline Thoren
caroline.thoren@norran.se
0910-57 853