NorrlandsMästerskapen 2006
Shimbukan obestridda mästare, igen!

Vid årets NM som hölls i Skellefteå dominerade Skellefteå stort.

I skuggan av pågående fotbolls-VM gjorde Sveriges fyra nordliga kendoklubbar upp om den åtråvärda titeln "Norrländska Mästarna". Bataljen arrangerades denna gång i Skellefteå och totalt åtta lag (från Örnsköldsvik i söder till Luleå i norr) deltog.

I år gällde det den första inteckningen i en ny vandringspokal (den gamla pokalen står numera permanent i Skellefteå - sedan Shimbukan erövrat den totalt tio gånger sedan 1994). I år hölls endast två klasser, en för femmanna lag öppen för samtliga grader, och en för kyu-graderade singlar (kyu är ett samlingsord för bältena före svart, Dan). Bägge tävlingsklasserna var, som vanligt, mixade i ålder, vikt och kön - något som gör Kendo som sport rätt unik. Att alla kan möta varandra på lika villkor. Hela tillställningen hölls i Campushallen och präglades av en uppsluppen stämning.

Shimbukan tog guld, lagtävling
Lagtävlingen inledde tillställningen, med en serie täta matcher och några oväntade resultat.

Shimbukan Skellefteå Budoklubb var storfavoriter - men hade i år, liksom i fjol, delat upp sina mest meriterade kendoutövare på två lag - för att på så sätt försöka erövra både guld och silver...

Allt gick dock inte helt enligt planerna och de regerande mästarna, Skellefteå Lag 1, mötte Skellefteå Lag 2 i semifinal. Dvs en upprepning av fjolårets final - men denna gång alltför tidigt... Skellefteå Lag 2 lyckades denna gång besegra Lag 1 (med 3-2) och gick således till final medan fjolårsmästarna fick nöja sig med ett snöpligt brons. Lag 2 bestod av tre landslagsmeriterade fäktare: Edde Johansson, Oskar Lindholm och Josef Segerstedt, samt de två unga och lovande Ambjörn Holmquist och Fanny Lindström.

I finalen väntade Umeå Kendoklubb. Skellefteå Lag 2 gick in i matchen med stort självförtroende och kunde dominera redan från första stund. Det kändes mer eller mindre som om Umeå redan hade nått sitt mål och inte hade vare sig självförtroende eller drivkraft att skaka Skellefteå. Shimbukan Skellefteå Lag 2 vann övertygande med 4-1 och äran, likväl som vandringspokalen, tillföll återigen Skellefteå.


Shimbukans lag 1: Oskar Lindholm, Edde Johansson, Fanny Lindström, Josef Segerstedt och Ambjörn Holmkvist får ta emot vandringspokalen.

 

Shimbukan tog guld, individuellt
Kyutävlingen, med totalt 31 anmälda, blev en riktigt intressant tävling, inte minst för att dom unga förmågorna från Skellefteå visade sig vara t.o.m. bättre än förväntningarna.

•  "Alla gick bra idag" sa en något förvånad och leende Magnus Johansson, en av ledarna i Skellefteå kendo. "Vanligtvis räknar man kallt med att någon, i alla fall någon av dom oerfarna, ska ha en dålig dag - men alla våra visade upp en grymt bra kendo. Jag är fruktansvärt stolt och ser med tillförsikt på framtiden. Norrländsk kendo i allmänhet och Skelleftekendon i synnerhet är på stark frammarsch."

Ambjörn Holmquist vann till slut en kort final, ur underläge, med 2-1 mot Luleås Joel Nordström. Joel pressade hårt dom första tio sekunderna och tog en snabb ledning. Ambjörn vaknade dock av det och tog snabbt, allt under en minuts tid, tillbaks matchen och den åtråvärda segern.

Ett bubblande leende var den enda kommentar Ambjörn ville ge, men det fick räcka, då helgens arrangör Oskar Lindholm kom igång med domderandet nästan direkt, och den otroliga kendofostran gjorde sig känd. Med några få ord så ställde sig alla snabbt på led och prisceremonin drog igång. En ceremoni där Ambjörn, med två guldmedaljer kring halsen, möttes av publikens jubel.

Övrigt

•  "Som alla bra kendotävlingar så ligger vi något efter schemat" sa en glad Oskar Lindholm efter ceremonin (syftande på att många matcher varit så jämna att de avgjorts i förlängning).

Tävlingen följdes av ett läger som hölls av den rutinerade Edde Johansson.

•  "Man kan ju inte bara klaga på deras fel och brister, man måste ju rätta till dom också" sa Edde, fullt medveten om att, genom att lära ut hur de andra klubbarnas utövare ska kunna besegra oss, vi därmed måste träna ännu hårdare till nästa år för att behålla vårt grepp om den norrländska kendon.

Ett stort grattis till våra Skellefteåkämpar, dubbelt guld trots hård konkurrens är ett styrkebesked som bådar gott inför framtiden.