Kyu-tävling vt2006


Henrik Burén

Selahettin Celik

Anton Sundström

Erik Åström

Gunnar Fors

Carolina Dahlberg

Arvid Wiklund


Fanny Lindström


Adam Johansson


Ambjörn Holmqvist


Johan Pilestedt

Jonas Brännström


Simon Stenberg

   

 

Uppvärmning
Tävlingen kan börja...

 

Resultat

Guld: Ambjörn Holmqvist
Silver: Erik Åström
Brons: Carolina Dahlberg
Brons: Fanny Lindström


Shimbukans klubbtävling avgjord

Kendo - tävling på lika villkor, oavsett ålder, kön eller vikt
I dagarna avgjordes Skellefteå Shimbukan Budoklubbs årliga kyu-tävling, där 13 anmälda kendokas mätte sina krafter. Endast en öppen klass hölls - oberoende av grad, ålder, kön, längd eller vikt, där allt ifrån 15åriga Fanny Lindström till mer än dubbelt så gamla Selahettin Celik och Simon Stenberg deltog. Enda begränsningen var att de tävlande måste inneha Kyu-grad (dvs inte ännu uppnått Dan-grad).

Jag möttes av en lika glad som laddad stämningen då jag steg in en tävlingslokal, Campusområdets B-hall, fyllt av nervösa leenden och stora förhoppningar. Dom få jag hann byta ord med före tävlingsstarten mumlade alla något om "Jag hoppas på det bästa", samt om hur tuffa deras respektive pooler var. Jag log och nickade, glad att se en ömsesidig respekt mellan de tävlande samt en inställning till att vinna.

Först ut var grundomgången, med ett antal 3- och 4-pooler, från vilka åtta tävlande gick vidare till kvartsfinal.

Deltagarna i denna tävling hade högst varierande tränings-/tävlingserfarenhet och för några var detta den allra första tävlingen - så vi domare/arrangörer, Shimbukans Dan-graderade utövare, hade förväntat oss en hel del strul. Allt flöt dock på bra och det bjöds på en del riktigt minnesvärda matcher. Vissa var över (2-0) redan inom 30 sekunder, medan andra gick till förlängning i mer än tio minuter innan de kunde avgöras genom sudden death.

Kvartsfinaler
Den första av de två kvartsfinalerna på vänstra sidan av matchträdet ställde Erik Åström mot den SM-rutinerade räven Simon Stenberg, där Eriks rörlighet vann honom matchen med 2-1. Den andra kvarten på vänstra sidan stod mellan den ettriga Carolina Dahlberg och kraftpaketet Adam Johansson, där Carolinas fighting spirit fällde avgörandet.

Matchträdets högra sida såg kvartsfinaler mellan Ambjörn Holmqvist mot Campus-studenten Gunnar Fors, där den blott 14åriga Ambjörn vann i nära nog utklassningsstil. Den andra kvartsfinalen på höger sida stod mellan Fanny Lindström och Jonas Brännström. Fannys inställning, kondition, rörlighet och teknik visade sig bli avgörande i denna långa och jämna match och hon kunde till slut besegra Jonas trots att han var sisådär en halvmeter längre och nästan dubbelt så tung...

Högstadiet mot Campus i semifinalerna...
Semifinalerna såg Erik Åström vinna över Carolina Dahlberg i en jämn match som gick till förlängning, samt Fanny falla mot Ambjörn, främst på grund av ett dåligt taktikval (hon borde ha varit mer rörlig i sidled och gått på offensiven istället för att stillastående satsat på kontringar).

Final
Finalen stod sedan mellan Erik Åström samt Ambjörn Holmqvist, i vilken Ambjörn med bra fighting spirit och ett avslappnat fokus tog hem vinsten samt mästerskapet. En i sanning imponerande prestation med tanke på att han var den yngsta deltagaren i tävlingen.

Delat brons gick då alltså till Carolina Dahlberg och Fanny Lindström, silver till Erik Åström och guldet samt vandringspokalen till en överlycklig Ambjörn Holmqvist.

Text: Oskar Lindholm