Nya framgångar för Shimbukan...

Josef dominerade i Umeå

 


 

I samband med helgens norrlandsmästerskap i kendo passade arrangörsföreningen Umeå Kendoklubb även på att anordna ett klubbmästerskap för juniorer.

Eftersom denna tävling, Höstcupen, även var öppen för juniorer från andra klubbar tog Shimbukan Skellefteå Budoklubb sin chans att kasta in en joker i leken.

Kvantitet mot kvalitet

Sveriges näst största kendoklubb, Umeå, ställde upp med inte mindre än fjorton tävlande i klassen "max 17". Shimbukan Skellefteå Budoklubb, som ibland rankas som Sveriges näst bästa klubb, hade endast en kendoka med i tävlingen. Denne var dock ingen mindre än den beryktade Josef Segerstedt, som trots att han inte ännu fyllt 16 redan tillhör Sverigeeliten - seniorer inräknade.

Josef hade därför pressen på sig att prestera. Allt annat än guld var otänkbart - särskilt eftersom då han strävar efter en juniorlandslagsplats. Sådan press kan ibland få en kendokämpe att bli överladdad och därmed förlora kylan. Josef klarade trycket mycket bra och gick rakt igenom tävlingen utan att tappa ett enda poäng.

Final

I finalen ställdes Josef emot den nästan två år äldre och en decimeter längre umebon Karl Sandström. Josef, som med sina nära åttio vältränade kilo inte är att leka med, satte press direkt och dundrade in ett antal attacker som sånär gick in. Umebon hade dock en bra defensiv och snabba kontringstekniker och när domarna i matchens andra minut utdömde det första poänget så var det överraskande nog Karl som hade tagit ledningen. 1-0 till Umeå och Skellefteåpubliken skruvade oroligt på sig.

Josef bet ihop, fokuserade och kvitterade till 1-1 nästan direkt när domarna satt igång matchen igen. 1-2 kom sedan relativt enkelt och matchen var över (i kendo är det bäst av tre poäng som gäller).

Ännu ett guld till Josefs digra prissamling och förmodligen även ett litet steg närmare en juniorlandslagsplats. Carl Papworth och Andreas Holmberg, bägge Umeå, delade bronsplatsen.

Intensiv höst

Redan nu till helgen åker Josef på nästa tävling, den internationella Aki Cup som hålls i Väsby. Josef har därefter en intensiv träningsperiod framför sig med minst sju träningspass i veckan ända fram till i december. Josef kommer nämligen med all säkerhet att få chansen att tävla i Shimbukan Skellefteås seniorlag på SM, ett lag som i år ska försöka försvara sitt SM-silver från ifjol.