Shimbukan Norrlandsmästare (2004) i Kendo, igen

Total Skelleftedominans

 


 

Vid helgens norrlandsmästerskap i kampsporten kendo visade återigen Shimbukan Skellefteå Budoklubb vilka som regerar i norra Sverige. Inte mindre än elva tremmannalag, från Örnsköldsvik i söder till Luleå i norr, gjorde upp om den åtråvärda vandringspokalen.

Shimbukan Skellefteå Budoklubb, med flera landslagsmän och lagsilver från SM ifjol i ryggen var i år relativt säkra på att ta hem tävlingen, faktiskt så självsäkra att de valt att inte toppa ett lag.

Shimbukan satade på fyra jämnstarka lag - i ett försök att denna gång ta guld, silver och bägge bronsen...

Den vågade satsningen höll på att sluta riktigt illa, flera Skellefteå- lag hade stora problem att ta sig vidare från poolsystemets grundomgång. Lagen växde dock med uppgiften och började köra allt bättre. "Come what come may" - oavsett vilka som ställdes inför Skelleftelagen så slutade det alltid på samma sätt. Shimbukan triumferade, hårt men rättvist, och gick vidare i riktning mot mitten av poolsystemet. När det till slut, efter en halv dags hårda matcher blev dags för final så var det, precis som planerat från Skellefte-håll, en final mellan två Shimbukan lag.

Final

Shimbukan lag "Old Ones" bestod av de gamla och ärrade kendokämparna Anders Saadio, Simon Stenberg och Magnus Johansson.

Shimbukan lag "Young Ones" bestod av Edde Johansson, Erik Lindgren och David Sjölund. Skellefteås absolut bästa kendoka någonsin tillsammans med två unga, heta och snabba talanger.

Först ut var Simon Stenberg mot Erik Lindgren. Normalt sett brukar första matchen i en lagtävling vara den mest actionfyllda, där båda kämparna går in helt fokuserade på snabb, offensiv kendo. Denna gång var dock bägge fäktarna mer avvaktande, fullt medvetna att ett misstag kunde vara det som avgjorde finalen. Matchen var tät och bjöd på mycket spänning innan Simon, i matchens tredje minut kunde sätta ett hugg mot Eriks kotŽ (hanske). 1-0 till lag två. Erik började jaga en kvittering men öppnade sig därmed lite för mycket. Simon fick in en avgörande attack och vinna med 2-0. Fördel "Old Ones".

Nästa tävlande var Magnus Johansson mot David Sjölund och chans för lag 1 att slå spiken i kistan, en seger i denna match skulle innebära att finalen var avgjord. David bjöd på oväntat hårt motstånd och förde i långa stycken matchen. Med en "debana kotŽ" kunde han sedan även ta ledningen mot sin tränare Magnus - som dock relativt snart svarade med att sätta en av sina specialare, en "hiki-do". Magnus satte sedan hård press på David som dock fortsatte att kyligt behålla en tät defensiv och vänta på ett misstag, ett misstag som mycket riktigt kom i matchens allra sista minut. David utnyttjade en blotta och kastade in ännu en "debana-kote«" som satt oerhört bra. 1-2 och vinst till "Young ones", finalen stod nu och vägde.

Anders Saadio ställdes mot Edde Johansson, en extremt svår match att försöka vinna - men ett oavgjort resultat skulle räcka för att de gamla rävarna skulle ta totalsegern. Trots att Anders gick ut med målsättningen att "hålla tätt" gick det inte helt enkelt mot en supertaggad Edde som öste på av hela sin kapacitet. Snart stod det 0-1 i matchen och Anders fick ställa om till offensiv kendo, vilket han gjorde med bravur. En blixtrande attack gav honom sånär en poäng (en domarflagga för lite) - Anders var dock så övertygad att poängen hade suttit så att han släppte sin gard för bråkdelen av en sekund. Edde, skakad av träffen, kastade in en reflexmässig motattack för att störa motståndarens självkontroll. Denna attack gick rakt igenom Anders, för stunden sänkta, försvar och publiken bjöds på en spektakulär "kote-men", en attack som direkt drev upp alla tre vita domarflaggorna i luften och således tilldömde Edde segern i matchen. 0-2 och Skellefteå lag "Young Guns" hade, något otippat, tagit hem totalsegern.

Pokalen till Skellefteå

Shimbukan Skellefteå Budoklubb fick, för sjunde gången i ordningen, sitt klubbnamn ingraverat i vandringspokalen och kunde än en gång njuta segerns sötma. Med guld, silver och ett brons (grattis Bushido Luleå till det andra) hade de dessutom gjort en markering om vilken klubb som verkligen dominerar Norrland.

Styrkta av segern avslutade Skelleftefäktarna lördagskvällen på lokal och började sedan redan på söndagen en hårdsatsning inför det stundande SM, där de tack vare fjolårets silvermedalj, är seedade. Tre träningspass på söndag föjt av sju-åtta pass i veckan de närmaste månaderna är tänkt att resultera i ännu ett SM-tecken.

 

8:e maj avgjordes det årliga individuella NorrlandsMästerskapet i kampsporten kendo. Årets tävlingar hölls i Umeås Gammliahall och hade lockat ett sjuttiotal tävlande, från Luleå i norr till Ö-vik i söder.

I kendo tävlar man normalt utan några som helst indelningar i ålders-, vikt- eller graderingsklasser och vid mindre tävlingar möter oftast även damer och herrar varandra. Det blir alltså sällan medaljregn eller enkla vägar till final i obskyra klasser som vid många andra kampsportstävlingar.

Det individuella NorrlandsMästerskapet var dock i år uppdelat på ovanligt många klasser (fyra), dessa var: Junior (12-14), Ungdom (15-17), Damklass samt Öppen klass (för herrseniorer, de bästa damerna och ungdomarna).

I kraft av hemmaplan hade Umeå fyllt på ordentligt med tävlande och nästan hela startfälten i klasserna Junior, Ungdom och Dam bestod av Umebor, något som sedan kom att innebära att Umeå Kendoklubb rapporterade om ett "medaljregn"...

Skellefteå var som vanligt storfavorit och årets målsättning var att ta guld i klasserna Ungdom och Dam samt alla medaljer i den Öppna klassen. Shimbukan ställde även upp med två 13-åringar i Juniorklassen men då det var deras allra första tävling var målsättningen mer "se och lära" än medalj.

Juniorklassen

I denna, för kendo ovanliga klass, möttes sex Umebor och två Skelleftebor. Skellefteås Mathias Lindberg och Ambjörn Holmqvist hade oturen att hamna i samma pool och trots bra kämpainsatser räckte det inte ända fram till medalj. De fick nöja sig med en delad femteplats, en prestation i sig då de två bara har tränat i en och en halv termin.

Ungdomsklassen

Denna klass hade lockat fjorton deltagare. Elva från Umeå, två från Luleå och en från Skellefteå. När matcherna drog igång så syntes det redan från första stund vem som skulle vinna. Fjolårssegraren Josef Segerstedt dominerade totalt alla sina matcher, förlorade inte ett poäng under hela tävlingen och stod som totalsegrare. Guld till Shimbukan.

Damklassen

Med sju startande, sex Umebor och en Skelleftebo, gick Shimbukans Jessika Piscator in med ett hårt tryck på sig. Som landslagsdam och Shimbukans enda tävlande i klassen fick hon bara inte förlora. I fjol tog Jessika silver, men då förra årets segrare (Shimbukans Chiharu Shigenobu) inte ställde upp i år fanns det ingen som kunde hota Jessika. Hon vann alla sina matcher utan att tappa ett enda poäng och nådde snart final. Finalen avgjordes på rekordsnabba femton sekunder, 2-0 till Jessika och ännu ett guld till Shimbukan.

Öppna klassen

Detta var den allra största klassen med 45 tävlande och här hade Shimbukan Skellefteå Budoklubb ett ytterst starkt startfält som inkluderade de två landslagsmännen Edde Johansson och Oskar Lindholm, Jessika Piscator från damlandslaget och sveriges bäste femtonåring Josef Segerstedt samt Anders Saadio, Peter Holmgren och Magnus Johansson som tillsammans tog SM-silver i lag i höstas.

Målsättningen var att ta guld silver och brons och från början såg allt just ut. Edde, Oskar, Jessika, Josef, Peter och Magnus vann sina respektive pooler och resan mot medaljerna verkade utstakad. Sedan började problemen... På grund av tävlingens utformning i kombination med oturlig lottning började Shimbukaner möta Shimbukaner. Edde tog sig till semifinal genom att slå ut Anders Saadio, Jessika Piscator och Simon Stenberg. Peter Holmgren, som för två år sedan rankades som tia i Sverige, visade lite av sitt forna jag när han tog sin semifinalplats genom att vinna över Oskar Lindholm.

De två andra semifinalplatserna togs av två Umeåbor, Peter Strehlenert och Tobias Edin. Tobias hade därförinnan slagit ut Josef Segerstedt i åttondelsfinal och Magnus Johansson i kvartsfinal.

Semifinalerna dominerades dock av Skellefteås kendokas och Umeå fick nöja sig med delad bronsplats. Finalen blev en hård Shimbukansk internuppgörelse där Edde till slut vann på sin rutin från flera år som landslagsman. Guld till Shimbukan.


Fighting Spirit

Shimbukans Simon Stenberg gjorde sin bästa tävling någonsin och var, tills han mötte Edde, i princip ostoppbar. För denna prestation tilldelades Simon det prestigefyllda priset för "Bästa Fighting-Spirit".

Slutsummering

Shimbukan lyckades inte helt detta mästerskap och förlorade bronset i den öppna klassen. Vi tog dock Dam- och Ungdomsguld trots att klubben bara ställde upp med en tävlande i varje klass vilket var glädjande, om än väntat. Juniorerna skötte sig bra men där har Umeå ett stort försprång i och med att dom har haft juniorträning i flera år medan Skellefteå började ta emot juniorer först i höstas.

En plump i protokollet (missat brons) förtar dock inte glädjen från ytterligare ett mästerskap med närmast total Skellefteådominans.

Med 45 kendokas i klubben, varav 9 med Dan-grader, har Shimbukan både en bred bas och en riktigt grym topp...

Vi ser nu fram emot det *riktiga* NorrlandsMästerskapet, lagtävlingen, till hösten. Gissningsvis blir det då ca åtta femmannalag som slåss om den åtråvärda pokalen.

Tack...

Shimbukan riktar här ett stort tack till Umeå Kendoklubb för väl planerat och genomfört arrangemang. God stämmning bland sekretariat, tävlande och publik (mest närmast sörjande umebor) gjorde hela tillställningen till ett av de bästa NM som hållits sedan starten 1994.

Slutligen en djup bugning i riktning mot det ytterst professionella domar-/tränarparet Kumi Sato och Jocke Håhl som med sin närvaro styrde upp allt till en hög nivå.