Inga svenska medaljer på EM

Skellefteås kämpar tillbaka från EM

 
 

Förra helgen avgjordes EuropaMästerskapen i kampsporten kendo. Årets tävlingar hölls i Budapest (Ungern) och hade lockat 279 deltagare (199 herrar och 80 damer) från 27 länder.

Sverige tillhör Europatoppen och skickade i år elva tävlande, sju herrar och fyra damer och av dessa kom inte mindre än tre från Skellefteå!

Shimbukans EM-representanter var Oskar Lindholm (18 år), Jessika Piscator (23 år) och Edde Johansson (28 år) . Att Skellefteå fått med så många är ytterst smickrande och extra roligt är att de alla är såpass unga, något som kan innebära många år i landslagstruppen. Kendo är nämligen en kampsport där mångårig erfarenhet oftast vinner över ungdomlig snabbhet.En kendofäktare har statistiskt sina bästa tävlingsår mellan 25 och 35.

I kendo tävlar man som regel utan några som helst indelningar i ålders-, vikt- eller graderingsklasser och vid mindre tävlingar möter även damer och herrar varandra. Det blir inget medaljregn eller enkla vägar till final i obskyra klasser som vid många andra kampsportstävlingar. Vid EM slogs alltså 199 herrar om *ett* individuellt guld och 80 damer om det andra.

Lagtävling, damer

Sveriges damer hamnade i en pool med två andra lag, Frankrike och Bulgarien. Bulgarien blev en munsbit och krossades med maximala 3-0 i matcher och 6-0 i poäng. Frankrike, som var en av tävlingens absoluta favoriter, visade sig dock vara alltför svåra och de svenska damerna förlorade med 1-2 i matcher och 3-5 i poäng. Sverige gick vidare ur poolen som tvåa och mötte Polen. Detta land har lång och ärorik kendohistoria men hade ändå ingen egentlig chans mot sveriges taggade damer som vann klart. Nästa lag i tur var Finland och en vinst mot dem skulle innebära minst brons! Denna gång kollapsade dock de svenska damerna mentalt och blev nästan förnedrade. Sverige förlorade med 0-3 i matcher och åkte ur tävlingen. Att komma femma bland 17 nationer är dock klart godkänt. I finalen möttes Tyskland och värdnationen Ungern. Damlagsguld till Ungern.

Lagtävling, herrar

Sveriges herrar ställdes mot inte mindre än 24 andra nationer och fick en tuff lottning redan från start. I poolen väntade inga mindre än Italien och Portugal, två ytterst meriterade landslag. Sverige föll tungt mot Italien (2 oavgjorda matcher och tre förluster) men säkrade sedan vidare avancemang i poolsystemet genom att besegra Portugal med imponerande 4-0 i matcher och 7-1 i poäng! Förlusten mot Italien betydde dock att Sverige mötte en poolsegrare i nästa omgång. Motståndare denna gång var inga mindre än Tyskland. Sverige satte Edde Johansson som första man ut för att möta Tysklands bästa kämpe, Ulmer. Edde gick extremt bra och kunde till slut vinna med imponerande 2-0. Nästa svensk ut var Nicke Rydgren, Stockholm, och även han vann sin match. Två av fem matcher vunna och Sverige hade segervittring, en vunnen match till skulle betyda kvartsfinal nästa. Tyvärr lyckades dock Tyskland vända och vann tre raka. Sveriges herrar åkte ut. Besvikna över att för första gången sedan år 2000 ha missat lagmedalj laddade de nu istället för den individuella tävlingen. I lagfinalen möttes skrällen Finland och favoriten Frankrike. Herrlagsguld till Frankrike.

Individuellt, damer

Jessika gick ur sin pool som tvåa och sveriges tre andra damer tog sig även de relativt lätt vidare från sina respektive pooler. I en direktutslagningsmatch mötte Jessika sedan en den polska lagkaptenen,Wial. Matchen var väldigt jämn och avgjordes inte förrän efter en lång förlängning, tyvärr inte till svensk fördel. Jessika Piscator och Cattis Nygren slutade bland de 32 bästa, Kristina Persson och Mikaela Ahlstam klarade sig ett snäpp längre och hamnade bland de 16 bästa. Stor besvikelse bland de svenska damerna. Individuellt damguld till Kir‡ly, Ungern.

Individuellt, herrar

Här gick Skellefteås Oskar och Edde ut hårt men mötte snart tufft motstånd. De förlorade visserligen bara en match var - men detta stoppade vidare avancemang. Edde klarade men nöd och näppe Italiens lagkapten Filippi men åkte sedan ut mot Ungerns svenskdödare Erdérlyi (som denna dag slog ut tre av sju svenskar individuellt) och Oskar gick oavgjort mot Schweiz lagkapten, Perrenoud, men föll sedan med 0-1 mot en serb (Arbutina). Bästa svenskar blev Björn Gustavsson (5:a) och Jocke Håhl (13:e). Individuellt herrguld till Mandia, Italien efter en hård finalmatch mot Ulmer, Tyskland. Slutsummering EM Sverige blev helt utan medalj vilket givetvis var en stor besvikelse. På plussidan är att de svenska lagen genomgår ett generationsskifte, ett skifte där Skellefteås Jessika och Oskar tillhör framtidssatsningarna.

Snart NorrlandsMästerskap...

Nästa helg är det dags för individuella NorrlandsMästerskapen som i år hålls i Umeå. Lag från Ammarnäs i norr till Örnsköldsvik i söder drabbar samman i två juniorklasser, en damklass och en öppen klass. Shimbukan Skellefteå Budoklubb är rankad som sveriges tredje bästa klubb och bör inte ha några större problem att dominera tävlingen. Målet är att ta guld i dam och en juniorklass samt att erövra *alla* medaljer i den öppna klassen (som har ca 70-80 tävlande).