Nya framgångar för Josef...

Guld och silver i internationell tävling

 
 

Den 10:e oktober 2004 anordnade Wäsby Kendoklubb tävlingen Aki-Cup med tävlande från Sverige och Holland.

Till denna tävling hade Shimbukan Skellefteå Budoklubb skickat sin bäste kendo-junior, Josef Segerstedt, 15 år.

Drygt 50 tävlande i klasserna, 8-10 år, 11-13 år och 15-16 år, gjorde upp om medaljerna i fem olika tävlingat. Grenarna var Kiri-kaeshi (förutbestämt mönster) och Shiai (fullkontaktsfäktning). Arrangemanget uppmärksammades av Sveriges Television som sände ett reportage i Lilla Sportspegeln.

Som enda tävlande från Skellefteå ställde Josef upp i både Kiri-kaeshii och Shiai för sin åldersgrupp. Då Shimbukan i allmänhet och Josef i synnerhet har rykte om sig att köra både hårt och bra hade han viss press på sig att prestera.

Kirikaeshi (14-16 år)

Josef, körde riktigt fina Kirikaeshi-serier med ordentligt klipp i huggen, bra kiai och vältajmade fotförflyttningar. Han vann första matchen enkelt (3/3 flaggor). Vann sedan två matcher efter det, den första var med tre flagg och den andra med två. I finalen möttes Josef och Makoto Woude, 17 år från Holland (som fått dispens för att vara med). Josef förlorade. Josef hade kanske något sämre kiai (han var ju iofs förkyld och hade problem med rösten) och Jocke menade att den andre använde mer handleder. Silver till Shimbukan.

Shiai (14-16 år)

Tävlingarna avgjordes enligt principen först till två poäng inom en matchtid på 3 minuter.

I första matchen mötte Josef Wäsbys starkaste kort Petter Almberg. Petter var rätt taggad och Josef var rätt loj och det tog lång tid innan Josef fick in sin kote. Petter tappade sedan ännu ett poäng efter att ha fått två varningar för mattflyk. Josef vann. Det gick fortsatt bra för Josef - han vann bland annat en match på bara två attacker (koté).

I semifinal ställdes Josef mot förhandsfavoriten Makoto Woude (som tidigare besegradt Josef i Kirikaeshi-finalen). Josef var fast besluten att förhindra, den två år äldre, holländaren från att ta storslam.

Holländaren var snabb och duktig och det var nästan final-fealing på matchen men efter lite press satte Josef en av sina patenterade koté. 1-0 till Sverige (och Shimbukan).

Någon halv minut senare sätter Holländaren en kote-men och det står 1-1. Direkt efter shobu får Josef en flagga för koté men inget poäng. Holländaren går ut och får en varning. Josef kör på med en hård stil och sätter till slut en de-koté och vinner.

I finalen mötte Josef sedan Thor Dahlman från IK Södra. Direkt på startsignalen kastar sig de bägge tävlande fram i varsitt försök att sätta en hjälmträff (Men). Josef missade och Thor fick poänget. De kör en stund (Josef kör ganska bra, mycket press) sedan får Thor en varning efter att ha klivit ut (eller rättare sagt, Josef pressade ut honom från matchplanen med seme-jaga-taiatari).

Den första attacken efter varningen är enpoänggivande koté från Josef. 1-1. Direkt efter shobu pressar Josef in och tvingar Thor att anfalla (Josef väntade på kaeshi-tillfälle) men de kommer för nära och brakar ihop. Thor som har armarna lyfta mot men får Josefs tai-atari i bröstet och flyger som en vante ner på golvet. Efter hajime kastar sig Josef in mot kote, men missar, de flyger in i tai-atari och Thor försöker hiki-koté. Josef pressar efter och hugger mot men missar och flyger in i en tai-atari som knuffar Thor långt utanför linjen. Josef vinner. Inte snyggt men iallafall...

Guld till Skellefteå.

Överlag

I Kirikaesh körde Josef på bra - men tappade sedan fokus i Shiai. Han saknade spirit och kämpaglöd (förutom i semifinalen). Hade dock kontroll i matcherna med bra press. Var lugn och stabil, tuff och hård på äkta norrlandsvis. Tyvärr fick Josef en hel del klagomål efter tävlingen då hans (onödigt) lugna stil ansågs lite dryg.

En stor del av "stillaståendet" kan nog förklaras med att han lugnt stod och väntade på kontring (lite sliten tror jag nästan att han var efter NM) men till nästa tävling (SM - där Josef ska vara med i Shimbukans seniorlag) måste han tagga till betydligt mer och vara mer aggressiv.

(Jessikas reflektioner över Josefs tävlingsdag)

 

Tävlingsresultat Aki-Cup

Grundtekniker 8-10 år
1. Yume Hidaka, Renshinjuku, Holland
2. Jesper Eriksson, Wäsby Kendoklubb
3. August Av┼Żn, Wäsby Kendoklubb
3. Alexander Gustavsson, Wäsby Kendoklubb

Kirikaeshi, 11-13 år
1. Lina Glader, FSKA
2. Rasmus Andersson, Umeå Kendoklubb
3. Kenta Sugiyama, Renshinjuku, Holland
3. Masaru Komaki, Wäsby Kendoklubb

Shiai, 11-13 år
1. Kengo Mishimoto, Renshinjuku, Holland
2. Kenta Sugiyama, Renshinjuku, Holland
3. Oliver Södergren, Wäsby Kendoklubb
3. Joel Maanmies, Umeå Kendoklubb

Kirikaeshi, 14-16 år
1. Makoto Woude, Renshinjuku, Holland
2. Josef Segerstedt, Shimbukan Skellefteå Budoklubb
3. Petter Almberg, Wäsby
3. Markus Larsson, Bålsta

Shiai, 14-16 år
1. Josef Segerstedt, Shimbukan Skellefteå Budoklubb
2. Thor Dahlman, IK Södra
3. Matti Molin, Bushido Luleå
3. Makoto Woude,Renshinjuku, Holland

 

Bilder och resultat stulna från Wäsbys hemsida, text ihoptotad av Jessika och Magnus.