NM Kendo 1999

 
 

Norrländska Mästerskapen i Kendo -99

Ännu ett guld till Shimbukan

 

I helgen avgjordes det femte Norrländska Mästerskapet i kampsporten Kendo.

Tävlingen hölls i Umeå och huvuddomare var den forne landslagsmannen Paul Strehlenert, 2 Dan Kendo.

 


Lagtävlingen

Shimbukan Skellefteå Budoklubb hade skickat två lag. De regerande mästarna Shimbukan Lag 1 (Edde Johansson, Magnus Johansson och Peter Holmgren) och Shimbukan Lag 2 (Anders Lundberg, Anders Södermark och Göran Edvardsson). Båda lagen tog sig vidare ur grundomgången men hade sedan oturen att mötas i semifinal.

Lag 2 kämpade tappert men kunde inte rubba det alltför erfarna Lag 1 som vann med 2-0 och därmed gick till final.

 

Lagfinalen

I finalen mötte Shimbukan Lag 1 ett annat "DreamTeam", nämligen Umeå KendoKlubb Lag 1 (Niklas Jeppsson, Johan Thomas och Arthur Fijolek). Finalmatcherna blev långa och jämna men till slut stod Umeås kendokas som segrare (1-2). Därmed fick Umeå KendoKlubb överta vandringspokalen och har nu , liksom Skellefteå, två inteckningar i detta prestigeladdade pris.

 


Individuell tävling

Efter prisutdelning och lunch startade den individuella tävlingen. Även i denna tävlingsform dominerade Shimbukan SBK och Umeå KendoKlubb starkt och efter ett par timmar hade sex poolvinnare utkristalliserats. Dessa var Niklas Jeppsson, Stefan Sandström (UKK), Anders Södermark, Peter Holmgren, Edde Johansson och Magnus Johansson (SSBK). Då det något märkliga poolsystemet övergick till "kvartsfinaler" lottades poolvinnarna in i två nya tremannapooler som skulle generera fyra semifinalister. Lottningen spelade de tävlande ett spratt och återförenade Shimbukan Lag 1 i den ena poolen! Efter stor dramatik (och ommatch i Shimbukans pool) kom till slut Peter, Edde, Niklas och Stefan vidare till semifinal. I semifinalerna vann Peter över Stefan (2-1) och Edde över Niklas (2-0).

 

Individuell final

Finalen kom alltså, inte helt oväntat, att bli en ren Skellefteå-uppgörelse där Shimbukans "guldgosse" Edde ställdes mot den spådda efterträdaren Peter Holmgren. Styrka, teknik och rutin mot snabbhet och vilja. Skulle det månne ske ett tronskifte?

Hetsporren Peter (som tidigare i tävlingen besegrat Edde med 2-1) började i ett rasande tempo och det såg ett tag ut som om han skulle vinna, men när tempot sedan sjönk fick Edde, med sin bättre teknik, övertaget. Peter åkte på ett par finter, tappade garden och förlorade till slut med 0-2.

Vid prisutdelningen fick de båda finalisterna var sin specialimporterad medalj, som de sedan stolt visade upp för kamerorna.

 


Fighting spirit-pris

Då en kendotävling i mångt och mycket går ut på att visa kämpavilja matcherna igenom utdelas alltid ett åtråvärt pris för bästa fighting spirit. Denna gång gick detta pris till Stefan Sandström, UKK.

 


 

Fakta:

Namn:

Edde Johansson

Peter Holmgren

Ålder/längd/vikt:

23 år/188 cm/86 kg.

18 år/179 cm/70 kg

Familj:

Sambo (Jennie Holmgren) och katt (Vitamin).

Nej.

Yrke:

Säljare på ASEA Skandia.

Studerande (Media på Anderstorp).

Tränar:

Kendo (fyra pass i veckan) och fysträning.

Kendo (fyra pass i veckan) och fysträning.

Började:

Vårterminen 1992.

Höstterminen 1994.

Grad:

1 Dan.

1 Kyu.

Meriter:

Brons Julcupen -94, lag-guld NM-95, silver Bushido Luleå Open -97, brons Bushido Luleå Open -98, lag-guld NM-98, brons SM-98 och nu guld NM-99.

Lag-guld NM-95, fighting spirit pris NM-95, brons Julcupen -97, lag-guld NM-98 och nu silver NM-99.

Målsättning:

Medalj individuellt och lag vid SM-99, landslagsplats.

Gradering till 1 Dan och lagmedalj vid SM-99, landslagsplats före år 2002.

 


 

Intervju med Magnus Johansson, SSBK

••Några synpunkter på dagens tävlingar?

-Tja, dagen började ju inte särskilt bra. Domarna hade ribban på en annan nivå än vad vi är vana vid. Vårt lag tog sig med ett nödrop till final där vi sedan förlorade med 1-2.

••Missnöjd med domarna?

-Nej, tvärtom faktiskt. Paul Strehlenert är väldigt duktig och alla övriga skötte sig också bra. De höll en jämn bedömning rakt igenom alla matcher och sedan man vant sig kändes den helt OK. Under lunchpausen hann vi prata med Paul och fick lite tips om vad han tyckte misstämde med vår kendo. Sedan anpassade vi oss efter råden och då började poängen rassla in.

••Så du tyckte det gick bättre individuellt?

-Ja, jag vann min pool relativt enkelt och kände flytet. När jag sedan lottades in i samma "kvartsfinal"-pool som Edde och Peter falnade väl glöden något men matcherna gick bra ändå. I denna pool mötte jag först Peter. Han var lite för het och jag vann lite väl enkelt på ren rutin (2-0). Sedan mötte jag min bror (Edde) och som vanligt gick det hett till. Jag hade länge övertaget men lyckades aldrig få min Zanshin att brinna med den blåvita låga som krävs för att besegra honom. Istället kom Edde in i matchen och kunde dundra in två klockrena Men (0-2). När sedan Peter gjorde en mycket bra match och vann över Edde med 2-1 blev det hela lite komplicerat.

••Ja, det krävdes ommatch för att skilja er åt. Berätta.

-I en pool går alla mot alla, den/de som har flest segrar/poäng går vidare. Oavgjorda matcher, tappade poäng och inbördes möten saknar betydelse. Vi låg alla tre på en seger vardera men Edde hade tagit tre poäng och vann därför poolen. Jag och Peter fick gå en ommatch, denna gång dominerade han och vann med 1-2. Jag var ute ur tävlingen och fick istället rycka in som domare.

••Besviken?

-Över lagförlusten -definitivt, över att jag inte tog medalj individuellt -nej.

••Så det gjorde dig inget att du blev utslagen i den individuella tävlingen?

-Nej, Peter och Edde gick väldigt bra på slutet och förtjänade verkligen medaljerna. Det var särskilt kul att få se Peters blixtrande snabba kendo ge resultat.

••Så du gläds över Peters framgång idag?

-Ja, han har haft en tung period och har inte riktigt fått det att stämma. I eftermiddag visade han prov på sin talang. Kan vi bara polera bort lite skavanker i hans kendo, få honom att maskera sina attacker bättre och röra sig mer i sidled i närkamperna kommer han snart att vara en av sveriges bästa. Kan han dessutom träna upp sisådär tio extra kilo muskler så är han given i landslaget.

••Några andra från Shimbukan som du tyckte gick bra idag?

-Alla gick minst en riktigt bra match. Anders Södermark slogs tappert mot Umeås båda ess (Jeppsson och Sandström) och höll så när på att gå vidare till semifinal. Anders Lundberg gick nog den match som höll dagens högsta tempo när han mötte Peter Holmgren. Göran Edvardsson gick 0-0 mot Edde, vilket är mycket bra.

••Några från de andra klubbarna som gick bra?

-Jag tittade inte så mycket på deras matcher. Jeppsson och Fijolek gick dock bättre än jag hade kunnat ana innan.

••Kendo är en tuff sport, blev det några skador?

-Nej, inte vad jag vet. Som vanligt skyddar ju rustningen oss. Det enda som såg riktigt otäckt ut var när Sandström fastnade med sin Shinai mot Peters nyckelben i en attack. Hade det varit en vanlig bambu- och inte en kolfibershinai hade den nog knäckts. Jag har dock inte hört Peter klaga så det tog nog inte så illa som det såg ut.

Alla fick väl någon smärre skavank förstås. Jag bröt loss en tumnagel i en match mot Peter och råkade själv ge min bror ett riktigt saftigt blåmärke i höger armhåla.

••Slutligen?

-Det är kul att vandringspokalen rör sig runt bland klubbarna, men detta var sista gången vi släpper den. Skellefteå anordnar tävlingen nästa år och då skall vi vara ytterst väl förberedda och vältränade. Umeå KendoKlubb, Umeå Iaido Jodo Kendo och Bushido Luleå har haft sina chanser, framtiden tillhör oss.

 

Magnus säger det sista med ett leende men jag skönjer ett visst allvar. Shimbukan tillhör nog de fyra-fem bästa klubbarna i Sverige och att tappa NM-pokalen till Umeå lämnar en bitter eftersmak.

 


Anders Lundberg/Magnus Johansson

Skellefteå 1999-04-26