Svenska Mästerskapen Kendo 1998

SM-brons till Skellefteå

 

Under den gångna helgen hölls årets Svenska Mästerskap i kampsporten Kendo.

Evenemanget som hölls i Stockholm samlade femtio av landets allra bästa utövare och Shimbukan Skellefteå Budoklubb var representerat av Anders Saadio, Mattias Karlsson, Magnus Johansson, Edde Johansson och Peter Holmgren.

 


Individuell tävling

Efter en pampig invigning tidigt på lördag morgon startade den individuella tävlingens poolsystem. Timmar av hårda matcher följde och en efter en av de tillresta kämparna fick se sig själv besegrade och utslagna ur tävlingen, så även fyra femtedelar av Skellefteborna.

Edde vägrade förlora

Edde Johansson vägrade dock envist att förlora och visade under dagen upp en otrolig förmåga att höja sin kendo till den nivå som krävdes för att vinna de allt mer krävande matcherna. Han radade upp ett pärlband av bra prestationer varav vinsterna mot Luleås tränare Kent Sjöström och landslagsmannen Lars Gustavsson är väl värda att minnas.

I kvartsfinal väntade så en av Europas allra bästa och mest meriterade Kendokas, Joakim Strömsnäs, 5 Dan. Inte ens han kunde stoppa Edde som med 0-1 säkrade en medalj till Norrland!

Semifinal för Edde

I semifinal väntade fjolårets SM-guldmedaljör Björn Gustavsson, 5 Dan, som tyvärr visade sig vara en alltför svår nöt att knäcka. Trots en mycket bra match föll Edde med 0-2 mot Björn som sedan avslutade tävlingen med att besegra Skandinaviens högst graderade Kendoka, Mats Wahlqvist i finalen.

 


Graderingar

Efter en längre paus fortsatte sedan dagens prövningar med Kendograderingar. Inför de kritiska blickarna från en domarpanel på fem stycken Senseier, alla med minst 5e Dan, utförde sjutton hoppfulla Kendokas en mängd tekniker och kator. Många blev utgallrade men för Shimbukan gick det bra. Mattias Karlsson fick sin efterlängtade grad på 2 Dan i Kendo (han har 2 Dan i såväl Iaido som Jodo sedan förut). Edde och Magnus Johansson tog 1 Dan och Peter Holmgren 1 Kyu.

 


Lagtävling

På söndagen hölls lagtävlingar, även där hade Shimbukan förhoppningar på en medaljplats. Trots en verklig kämpainsats föll dock laget i kvartsfinal mot Stockholm lag 1 och helgens tävling tog slut för Skellefteås del. Stockholm lag 1 hamnade sedemera i final mot Malmö lag 1 men förlorade med 2-3. Lagbronsen gick till Wäsby lag 1 och Stockholm lag 2.

 


Prisutdelning

Prisutdelningen skedde sedan vid Etnografiska Museumet efter en lika lång som unik uppvisning i Kendosektionens kampsporter/stridskonster. För de i japansk budoterminologi insatta kan nämnas att uppvisningar i Kendo, Naginata, Jodo, Kusari-Gama, Jutte, Tessen, Iaido och Kyudo hölls. Ordförklaringar och bilder finns på http://www.skelleftea.se/forening/.

 


Styrkta av den senaste tidens tävlings och graderingsframgångar beslutade Shimbukan att bygga ett prisskåp i sin Dojo på Efyran samt att säkra återväxten i klubben genom en extra stor satsning på nyintag till nybörjargrupper i Kendo efter jul. Nytt för 1999 blir att även öppna en grupp för högstadielever.

 

 


Magnus Johansson 1998