NorrlandsMästerskap Kendo 1998

 


NM-pokalen åter till Skellefteå

 

Shimbukan Skellefteå Budoklubb vann i helgen det fjärde årliga Norrländska Mästerskapet i Kendo och återbördade därmed den vandringspokalen som Bushido Luleå erövrade i fjol.

Lördagen den 21 november gick den prestigeladdade tävlingen av stapeln. Sju lag från Skellefteå, Luleå och Umeå hade samlats i Pansalen på Efyran och efter sedvanlig invigning och gemensam uppvärmning startade matcherna i poolsystemet.

Varje lag bestod av tre utvalda Kendokas och från varje pool gick två lag direkt vidare till semifinal. Efter ett par timmars svettiga matcher hade de fyra semifinalisterna korats.

Semifinaler

I första semifinalen mötte Shimbukan lag 2 fjolårets segrare Luleå lag 1 och vann med 3-1. Skellefteå hade säkrat en finalplats!

I den andra semifinalen gjorde Shimbukan lag 1 upp med Umeå lag 1. Även i denna match segrade hemmalaget (3-2) och finalen kom alltså att stå mellan Shimbukan lag 2 och Shimbukan lag 1.

Final

Med pokalen säkrad till Skellefteå gick lite av luften ur tävlingen men efter en kort paus hade de båda skelleftelagen fått upp kampviljan igen.

De tävlande som nådde finalen var Mattias Karlsson, Anders Lundberg och Roger Lövbom i Shimbukan lag 2 samt Edde Johansson, Peter Holmgren och Magnus Johansson i Shimbukan lag 1.

Finalen blev dramatisk och långdragen. När den sista matchen nått full tid stod det 4-4 och enligt reglerna fick då lagen välja varsin representant till en avgörande match.

Shimbukan lag 2 valde Mattias Karlsson och från Shimbukan lag 1 ställde Edde Johansson upp.

När två så erfarna och samtränade Kendokas möts brukar det bli jämnt och poängfattigt, så även denna gång. Båda höll en avvaktande defensiv linje och trots hög kämpaglöd och blixtsnabba attacker störde de ut varandra totalt.

När den ordinarie matchtiden på fem minuter var slut stod det fortfarande 0-0 och förlängning krävdes. Sudden-death i tvåminuters intervaller följde och inte förrän i slutet av den fjärde förlängningen lyckades Edde Johansson fälla avgörandet med en klockren attack.

Shimbukan Skellefteå lag 1 hade erövrat pokalen!

Prisutdelning

Efter tävlingens slut blev det prisutdelning och Kent Sjöström från Bushido Luleå överlämnade vandringspokalen till det vinnande laget, därefter delades två specialpris ut.

Priset för bästa individuella prestation gick till Anders Lundberg som hade ryckt in som reserv i Shimbukan lag 2, istället för Anna Hedlund, och gjort en serie mycket bra matcher. Det klassiska vandringspriset för bästa kämpaglöd, Ki, gick till Christian Kurik, vilket innebar Luleås andra inteckning i denna pokal.

Efter prisutdelnings-ceremonin ställde vi upp oss för fotografering och sedan avslutades dagen med firande i MegaZones festlokal.

Träningsläger och gradering

På söndagen hölls ett träningsläger och kyu-graderingar. Anders Södermark, Leif Eriksson, Markus Naarttijärvi, Peter Johansson och Göran Edvardsson klarade 4 kyu. Andreas Henriksson, Nils Björklund och Roger Lövbom fick 3 kyu och Nicklas Jeppson graderade till 2 kyu.

Nästa tävling

Nästa tävling blir SM den 12-13 december. Dit skickar Shimbukan en stark femmannatrupp med målsättningen att komma på medaljplats.

 

FOTNOT:

Kendo grundades under början av 1700-talet och har sitt ursprung i samurajernas svärdsträning. Sporten är numera en av de största kampsporterna med 10-15 miljoner utövare världen över. Iförda blå/svarta kläder och stabila rustningar drabbar man samman under höga rop och skrik, skriken (Kiai) ingår som en viktig beståndsdel för att visa kämpaglöd och koncentrera kraften vid ett anfall. I en match gäller det att ta poäng med korrekta hugg eller stötar. Vinnare är den som först når två hela poäng (ippon) i en matchtid på 3-5 minuter. Det finns sällan några indelningar i klasser på tävlingar och alla möter alla oavsett kön, vikt eller ålder.

Mer information om Shimbukan Skellefteå Budoklubb finner ni under Skellefteå kommuns föreningssidor på http://www.skelleftea.se/forening/.

 


Magnus Johansson 1998